onsdag, november 18, 2009

Medias rolle og oppmerksomhet

Jeg må kommentere litt om medienes tøys og tull bare for å skape overskrifter og interesse.
Ta svineinfluensaen for eksempel. Makan til opphausing av situasjonen og krigstyper á la "Nå kommer drapspandemien! Hvor er vaksinen?". Eneste dette er godt for er opplagstallene og konspirasjonsteoretikerne. "Pandemien dreper, vaksinen uteblir! New World Order står bak!". Mulig at denne har versert på nettet i en eller annen form, men makan til tøys...
Har du sett filmen "Wag the dog"?
Et realt sleivspark til medienes evne til å manipulere befolkningen. "Brød og sirkus til folket" er et uttrykk fra de gamle romerne som ga ut gratis brød og viste gladiatorkamper for at folk ikke skulle protestere mot den politiske styringen. Både media selv og for eksempel statsmakter benytter seg av dette prinsippet. Ta Kina for eksempel. Her har befolkningen fått økt levestandard, tilgang på internett og vestlige varer. Men regimet er like totalitært som tidligere. Lovene er de samme. Det er bare det at folket ikke bryr seg. De har det godt.
Og hva med "Se på meg!" effekten av dette?
I USA hadde vi en episode med en familie som hadde laget en heliumsballong som de "trodde" yngstemann hadde klatret inn i. Direkteoverføring fra x antall helikoptere, x antall politimenn og -kvinner involvert og store overskrifter over alt i verden.
I ytterste konsekvens kan vi vel si at blogging også er et uttrykk for Se på meg!-effekten.. Hmm.. Kaster jeg stein i glasshus?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar