tirsdag, oktober 20, 2009

Forsvaret i stadig forfall

I en artikkelserie på Aftenposten.no går det frem at den økonomiske vandaliseringen av Forsvaret nå også påvirker Sjøforsvaret.
Man har ikke mannskaper til Fregatt-våpnet og KNM "Roald Amundsen" ender opp som delebåt. De nye fine MTB'ene ligger brakk og Det Norske Forsvarets Logistikkavdeling/Forsvarets Avhendingsprosjekt selger "det de kommer over".
Er det et sunnhetstegn om at verden er et rtygt og fredelig sted, eller er det et varsku om at Forsvarspolitikken i Norge er på ville veier?
Stadig færre avtjener førstegangstjenesten. Stadig færre blir utkallt på repetisjonsøvelse eller årlig trening med Heimevernet. Kompetanse og erfaring går tapt. I 2009 ble Heimevernets avdelinger trent minimalt, i 2008 like så. For 2010 regner man med at ca 20% av styrken skal trenes. I beste fall snakker vi da om at mannskapene har hatt tre års treningstørke, og at ved full trening i 2011 må vi begynne helt på grunnleggende nivå igjen. Fantastisk frustrerende...
Avgåtte Forsvarssjef Sverre Diesen sa at man ikke måtte sette likhetstegn mellom antall hoder i styrken og kvaliteten i styrken. Forsåvidt enig i det, men slik det er i Forsvarspolitikken i dag kan vi dessverre heller ikke sette likhetstegn mellom ambisjoner og oppdrag og ressurser og økonomi.
Da landtidsplanen for Forsvaret 2009-2012 ble lagt frem ble det argumentert med at "Det er en tydelig satsing på Forsvaret". Hæren og Heimevernet styrkes. Forsvaret skulle inn i balanse mellom oppgaver, struktur og ressurser.
For en offiser som er litt over middels interessert i Forsvaret og forsvarspolitikk er det fryktelig frustrerende å se den rasseringen som foregår i dag. Og at Grete Faremo blir ny Forsvarsminister. Hvorfor kan vi ikke for en gangs skyld få inn noen med faglig tyngde og genuin interesse for emnet? Barth-Eide var jo de-facto Forsvarsminister og sto klar for opprykk. En mann med planer, visjoner og kunnskaper nok til å få de gjennomført på en fornuftig måte...
Vi kan ikke fortsette den styrte avviklingen av Forsvaret. Vi har en stor nabo i øst, Russland, som har store økonomiske interesser i "våre" nordområder. Vi har et NATO hvor USA begynner å sende signaler om at "garantisten" fra den kalde krigen blir sakte men sikkert borte.
Vi kan ikke se bort fra at en alvorlig konflikt med Russland kan oppstå i en ikke så altfor fjern fremtid. 5-15 år frem i tid tenker jeg. Hvorvidt den blir væpnet eller ikke skal jeg ikke spekulere i, men at det kan komme til konfrontasjoner mellom norske og Russiske styrker av en eller annen størrelse ser jeg ikke bort fra. Vi snakker ikke fullfrontal konvensjonell krig, men heller mindre lokale / regionale anslag for å markere styrke. Ikke ulikt feks. Georgia - Sør-Ossetia - Russland konflikten. Nok ressurser til å oppnå det de vil..
Og vil Norges Forsvar være godt nok når den dagen kommer?
Neppe.
Mest sannsynlig vil de beste styrkene være i en eller annen "krigsliknende operasjon" i Langtvekkistan...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar