lørdag, oktober 17, 2009

Teknologiske fremskritt - positivt eller negativt?

Denne uken hadde vi strømbrudd her i Drammen. En gang på kvelden og en gang på dagen. Mørkt. Stille. Tindrende stjerner. Fantastisk.
Drammens Tidendes nettavis er det en rasende gjeng som klager. PC'er som mister data, PC'er som blir ødelagt, mistet tv sendinger, redde mennesker og undrende spørsmål om hvordan slikt kan skje i 2009. Utrolig...
De siste årene har det vært et stort strømbrudd i 2005, 2008 og nå i 2009. i 2005 var det trafoen på Pukerud, 2008 og 2009 var det trafoen på Flesaker i Vestfossen samt kapasitetsproblemer på en kabel fra Modum. Kapasitetsproblemer - får en virkelig til å lure på hvor mye strøm som brukes hver dag.. Og til hva?

I vår familie er vi 4, 2 barn og 2 voksne. Vi har 7 (!) datamaskiner hvorav 2 er så og si konstant påslått. En ekstern harddisk til backup av bilder og dokumenter etc. Vi har en dataswitch, trådløst tilgangspunkt og en router/hjemmesentral fra EB og en AltiBox dekoder. Alt dette er påslått til alle døgnets tider. Vi har en liten fryser, et kjøleskap, to panelovner, varmtvannsbeholder og husalarm. Disse står også på til alle døgnets tider. Og lyset på badet siden vi ikke har vindu der.
Av overnevnte var det kun 3 ting jeg var "bekymret" for, som jeg alltid tenker på når strømmen går: kjøleskapet, fryseren og varmtvannsbeholderen. Alt annet er "stæsj", isenkram og "nice to have items". Vi klarer oss. Stearinlys og ved i ovnen. Stemningsfullt og deilig. Faktisk et lite savn i hverdagen..

Så befriende det egentlig er når vi får slike påtvungne "pusterom"! Lese en god bok. Spille kort. Prate sammen. Eller bare sitte i stillhet og nyte. Nyte stillheten. Nyte stjernehimmelen. Tenke over hva som er viktig i livet. Trenger vi virkelig all den teknologien vi omgir oss med? Ligger det i menneskets natur å nyte det enkle? Eller strever vi alltid etter noe mer? Noe bedre. Forbedring. Utvikling kaller vi det. Eller videreutvikling. "Naturlige skritt på evolusjonens stige", sier noen. Er det det? Er teknologien en naturlig videreutvikling av mennesket? Eller er mennesket en naturlig videreutvikling av teknologien? Hvem driver hva? Er det mennesket som driver teknologien eller er det teknologien som driver mennesket? Er det en symbiose? Mennesket og teknologien i en sameksistens hvor begge har gjensidig nytte av hverandre? Er det en naturlig symbiose eller en kustig oppkonstruert og innbilt symbiose? At vi mennesker innbiller oss at vi ikke kan leve uten teknologi?

Mange spørsmål og få svar..

Mennesket, det moderne mennesket, er etter min mening en sedat skapning som vil utnytte teknologiens fremskritt til å dekke alle mulige behov. Behov vi vet om og behov vi ikke visste at vi hadde. Elektriske tannbørster for eksempel.

Alle mennesker pusser tenner. Eller bør i det minste pusse tenner. 3-5 minutter hver morgen og kveld. 6-10 minutter hver dag. Frem og tilbake, opp og ned. Alle tenner fra bakerst på høyre siden til bakerst på venstre. Oppe og nede. Kjedelig, ikke sant? Så når vi nå behersker mikroteknologien så finner vi opp et behov.. Hvorfor ikke gjøre tannpussen litt mer morsom? Og tjene penger på det også? Og så sier vi at det blir enda bedre pussing ved hjelp av "micro-oscilerende pussehoder med patentert bust med microfiber og antibakterielle stoffer". Det er et fantastisk oppkonstruert behov i hverdagen. Det finnes ikke fnugg av bevis for at de som pusser med elektrisk tannbørste har vesentlig bedre tannhelse enn oss som pusser på "gamlemåten". Så hvorfor skal vi ha det produktet? Fordi teknologien finnes! Fordi noen vil tjene penger på det.
Nå vet ikke jeg hvor lang batteritid det er på disse tannbørstene, men hva hvis strømmen blir borte en uke og de ikke får ladet opp batteriet? Da har de en meget dyr "vanlig" tannbørste og må pusse som oss andre. Frem og tilbake, opp og ned...

Hva er vitsen?

Hva er poenget med å hele tiden ha high-end tekno dingser? Jeg er en gadget-freak selv. Jeg innrømmer det. Men jeg skal ikke ha ting for enhver pris.
Jeg setter faktisk mer og mer pris på de enkle ting. Er litt "retro" og ønsker heller å koke min espresso på en kanne enn å ha en elektro-dings som gjør "alt" for meg.. Varme melk og skumme den selv.. Ligger faktisk litt håndlag og prestisje i det å lage en god kopp kaffe på "gamlemåten"..

Begynner jeg å bli gammel??

1 kommentar:

  1. Det ser ut som om du ikke forstår hvorfor det er krise for mange å miste strømmen, tenk på de som ikke har vedovn, tenk på de som trenger elektrisitet til å lage mat, tenk på de som har fryseren full av dyr indrefilet.

    Behov som varme, helse og mat er ikke bare "nice-å-dekke", men livsnødvendig. Å minste strømmen er for mange et mareritt!

    SvarSlett